Gå til sidens indhold

Indhold er hentet

Indhold er hentet

Case

Thisted Bryghus genanvender restøl til produktion af gin og snaps

Deltagelsen i SMV:Grøn har bevirket flere bæredygtige initiativer for Thisted Bryghus. Den restøl, der tidligere var et spildprodukt, baserer de nu en gin og en snaps på.

Skrevet af:
Se billede i fuld størrelse

Indhold er hentet

Hvorfor hælde noget ud i afløbet, der kan genanvendes?

Sådan tænkte produktionschef fra Thisted Bryghus, Theis Dahlgaard, da han med hjælp fra Erhvervshuset, og gennem virksomhedsprogrammet SMV:Grøn, blev opmærksom på, hvordan de kunne blive endnu mere bæredygtige.

Efter programforløbet sluttede, har bryghuset fortsat den bæredygtige tankegang, og de står nu med to nye medlemmer af deres allerede brede familie af øl og vand: Nemlig en gin og en snaps, der er baseret på restøl.

Gærfløden indeholder en stor mængde restøl og gær, som før blev hældt direkte ud i afløbet, og det er ikke unormalt, for det gør stort set alle bryggerier,” forklarer Theis. 

Indhold er hentet

Gamle energislugere
Men den grønne rejse startede et helt andet sted for Thisted Bryghus.

For fire år siden kunne Thisted Bryghus åbne en helt ny produktionshal. I den nye hal fungerede mange af tingene som tidligere. På godt og ondt. Og det kunne også ses på energiforbruget, særligt da krigen i Ukraine brød ud.

”Det var en kombination af, at vi er en 100 år gammel virksomhed med gamle maskiner, som er kæmpe energislugere, og så krigen i Ukraine, der fik energipriserne til at skyde i vejret. Vi var derfor nødt til at gøre noget, og så fik vi tilskud til en rådgiver gennem SMV:Grøn”, fortæller Theis Dahlgaard.

Da forløbet startede, var de slet ikke klar over, hvor stor en forskel projektet bidrog med.

Vi går og tror, vi kender vores fabrik, men når der så kommer en rådgiver udefra, som stiller spørgsmål, undrer sig og dermed gør os klogere, så giver det så meget mening”, forklarer Theis Dahlgaard.

Indhold er hentet

Et opslagsværk som arbejdsredskab

Rådgiveren gik bryghusets drift grundigt igennem.

”Han fik en masse data og oplysninger, blandt andet fra vores elselskab, som han kunne analysere vores energiforbrug ud fra. Herefter fik vi en gennemarbejdet rapport, som blandt andet indeholdt forbedringsforslag, der gav os et overblik, så vi fremadrettet kunne stå stærkere. Et arbejdsredskab, som vi den dag i dag stadig bruger som et opslagsværk”, fortæller Theis Dahlgaard.

Da de modtog rapporten, gik de straks i gang med en række bæredygtige investeringer, både i en mere bæredygtig flaskeskyller, sammenlignet med den gamle vaskemaskine. Derudover investerede de i solceller, og et CO2-opsamlingssystem så de kan opsamle og genbruge den udledte CO2 fra øl-fermenteringer i produktionen af øl og vand.  

Indhold er hentet

En ny tankegang

I dag står Thisted Bryghus med en langt mere bæredygtig profil, som de slet ikke er færdige med at udvikle på.

Der går jo sport i det, fordi vi har fået så meget viden, der har givet en bevidsthed om at øge fokus på den grønne omstilling. Det har simpelthen ændret vores tankegang. Så da rådgiveren gik ud ad døren, var vi slet ikke færdige med at tænke endnu mere bæredygtigt.”

Derfor fik Theis idéen med at genbruge restøllen.

”Restøllen smager ikke som almindelig øl, så det kan den ikke bruges til, men alkoholen fejler ikke noget. Så vi fik idéen til at få den destilleret og bruge den i en luksusgin og snaps”, forklarer han og viser de to nye flasker frem.

Og Theis og co. har tænkt projektet videre til næste etape.

”Vi har jo stadigvæk gæret, som vi i et nyt projekt har i sinde at samle op og genanvende til biogas eller petfood, hvor det kan bruges som smagsgiver. Så jeg vil sige, at når man slutter med SMV:Grøn, så slutter det faktisk ikke helt alligevel, da det afføder en masse nye og spændende projekter, som gør Thisted Bryghus endnu mere bæredygtig”, fortæller Theis Dahlgaard.  

Indhold er hentet

SMV:Grøn

Thisted Bryghus deltog i den tidligere pulje for SMV:Grøn. Den nye pulje for SMV:Grøn er nu åben for ansøgning til investeringer og/eller rådgivning til grøn omstilling og cirkulær økonomi; herunder reduktion af virksomhedens ressourceforbrug og affaldsmængder. 

Kontakt dit regionale Erhvervshus for sparring på din virksomheds grønne omstilling, eller til sparring på ansøgning til SMV:Grøn.